
Kinderboekenweek 2020: De top 3 van Timpaan Support
Geplaatst op 28 september 2020
Welke kinderboeken passen bij het thema “en toen?” én zijn geschikt voor kinderen met dyslexie?
Op 30 september start de Kinderboekenweek 2020 en deze duurt tot en met 11 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken zijn bij uitstek geschikt om de geschiedenis levendig te houden, door de verhalen die er verteld worden. Wat wil je weten? Verhalen over de Oudheid? Hoe ging het eraan toe in oorlogstijd? Of welk verhaal willen de schilderijen in het Rijksmuseum je vertellen? Lees boeken en je komt erachter!
De kinderjury (de lezersprijs van de Kinderboekenweek) heeft dit jaar de volgende boeken gekozen als winnaars:
- In de categorie 6 tot en met 9 jaar: het boek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen (Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel).
- In de categorie 10 tot en met 12 jaar: het boek Vet koel – Het leven van een Loser van 13 (Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor). Deze boeken worden tevens heel veel gelezen door kinderen die dyslectisch zijn. Dit komt door het aanbieden van structuur in de teksten (op lijnen uitgeschreven), korte stukjes tekst, humor en strips tussendoor. Dus een echte aanrader als je nog op zoek bent naar een geschikt boek!
De top 3 van Timpaan Support:
- Een spannende GIDS door het Rijksmuseum (Jorgen Hofmans): Avi niveau midden groep 5 en/of vanaf 8 jaar. Dit boek gaat natuurlijk over het Rijksmuseum, kunst, de Nachtwacht en de verhalen achter de schilderijen. In dit boek lees je spannende avonturen van vroeger. Dus wil je iets weten over stoere helden, strijd op zee of hoe het vroeger was? Lees dan dit boek! Het is een informatief en makkelijk boek om te lezen. Het boek komt uit de serie Zoeklicht (speciaal bedoeld voor dyslectische kinderen). En als je klaar bent met het lezen van het boek moet je ook even het bijpassende lied van Kinderen Voor Kinderen beluisteren, die speciaal voor de Kinderboekenweek het lied ‘En toen?’ is uitgebracht.
- De mummie zonder naam (serie Geronimo Stilton): Avi niveau E4 en/of vanaf 7 jaar. Ook dit boek gaat over een museum, maar dan met een spannend verhaal over… een levende mummie! Help! Wat moet je nu doen? Wil je een spannend avontuur beleven? Lees dan dit boek! Je zal niet meer kunnen stoppen met lezen voordat het uit is… zo spannend. Dit boek valt onder de serie Makkelijk lezen (ook weer voor kinderen met dyslexie). Het leesniveau van dit boek is vergelijkbaar als dat van eind groep 3 (zo is het geschreven), maar toch is het niveau van het boek eind groep 4. Zo lees je toch een spannend verhaal maar is het niet te moeilijk voor je. Ook dit boek is een echt ‘Stilton’ boek: grote letters, korte zinnen, extra witregels en een boek zonder moeilijke woorden.
- Julius Zebra Gigagrappig – moppen (uit de Graphicnovelserie geschreven door Gary Northfield): vanaf 8 jaar. Ook als je niet zo van boeken lezen houdt als je dyslexie hebt, is het wél goed om te lezen. Dan lees je toch een moppenboek? En wat voor één! Deze is echt té grappig! Ook dit boek neemt je mee in de tijd. Dit keer naar de landen van het oude Rijk. Kunnen de Britten je laten lachen? Zijn de Grieken het grappigst? Of winnen de Romeinen het moppentoernooi? Julius Zebra ontdekt in dit boek de allergrappigste moppen uit het Oude Rome, Egypte Brittannia en Griekenland. Kun jij de beste historische moppen tappen tijdens de Kinderboekenweek 2020!