Tips in Coronatijd

Tips in Coronatijd

Geplaatst op 22 april 2020

In een bijzondere tijd waarin lesgeven op afstand vereist is, plaatst Timpaan Onderwijs regelmatig een tip! Deze tips kunnen helpen om tóch goede hulp en begeleiding te kunnen blijven geven aan zorgleerlingen. Vorige week gaven we al enkele tips, deze week lichten we enkele spellen toe om gemotiveerd spellingsregels te blijven oefenen!

Voor de intern begeleiders: denkt u eraan om voor nieuwe aanmeldingen gebruik te maken van het nieuwe aanmeldingsformulier?

Aanmeldformulier

Hoe maak je oefenen leuker?

Een woorddictee is vaak saai voor kinderen. Om dit leuker te maken kunnen motiverende materialen gebruikt worden van de website van Leren Lukt! Deze methode gebruikt Timpaan Support bij de dyslexiebehandelingen.

Haaien en papegaaien

Een heel bekend spel voor kinderen die dyslexiebehandelingen bij ons krijgen is het spel Haaien en Papegaaien. Heel veel kinderen spelen dit spel met plezier.

Haaien en Papegaaien is een bordspel, waarbij het doel is om als eerste bij de finish (het eiland) te zijn. Hoe kan je daar als eerste komen?

Schrijf om en om een woord. Als je een woord goed hebt geschreven, mag je dobbelen! Spreek van tevoren met elkaar af of je met één of met twee dobbelstenen gooit (je hebt ook een digitale dobbelsteen in de appstore van je smartphone, dat is ook leuk). Als je een woord niet goed hebt geschreven mag de ander gooien met de dobbelsteen. Pas wel goed op voor de haaien! Ze happen net mis, maar je glijdt wel een stuk naar beneden op het bordspel en dan moet je een flink aantal stappen terug. Kom je op het vakje van de papegaai TimTim, dan vlieg je met hem een aantal vakjes mee omhoog! Je kunt ook nog afspreken om een keer extra te mogen gooien als je naast het goed geschreven woord de juiste spellingregels weet te verwoorden. Zo race je naar de finish!

Galgje spelen

Een ander populair spel binnen de dyslexiebehandelingen van Timpaan Support is galgje!

De één noemt een woord, de ander probeert het woord correct te schrijven. Als het woord goed is geschreven, dan mag jij één stuk van de galg van de ander tekenen. Is het woord fout geschreven, dan mag de ander één stuk van de galg van jou tekenen. Wie heeft gewonnen en wie hangt er als eerste? Ook hier kun je bijvoorbeeld weer afspreken dat je nog één stuk van de galg mag tekenen van de ander als het woord én goed is én je hebt de juiste spellingregels bij het woord benoemd.

Succes met oefenen! Wil je haaien papegaaien, galgje of andere spellen spelen? Kijk bij de gratis downloads van Leren Lukt!