Tips voor leeskilometers

Tips voor leeskilometers

Geplaatst op 1 mei 2020

Leeskilometers maken in de meivakantie

Afstandsonderwijs of geen afstandsonderwijs: kinderen hebben nu meivakantie! Dat betekent dat er nu even geen digitaal schoolwerk hoeft te worden gemaakt. Belangrijk voor zorgleerlingen, en dan met name voor kinderen met leesproblemen of dyslexie, is dat zij blijven oefenen met lezen in de meivakantie. Het leren lezen doe je door veel te lezen. Dit heet ‘leeskilometers maken’. Laat kinderen een boek uitzoeken dat past bij hun interesse. Hoe meer geïnteresseerd het kind in het onderwerp is, hoe leuker het is om te lezen! Stimuleer het kind om zoveel mogelijk hardop te lezen of lees met het kind mee. Daarna kun je praten over wát je gelezen hebt.

Tips om deze leeskilometers makkelijk(er) te maken:

  • Op de website van Bibliotheekservice Passend Lezen kan je karaokelezen. Dit doe je met karaokeboeken. Een karaokeboek is een combinatie van een e-boek en de gesproken versie. Op je smartphone, tablet of computer lees je de tekst zelf én wordt de tekst tegelijkertijd voorgelezen. Net zoals bij Karaoke wordt in de zin per woord aangegeven waar je bent, zodat het makkelijker is om mee te lezen. Verder kun je de snelheid van lezen en de lettergrootte zelf aanpassen.
  • Passend lezen: Karaoke
  • Een leuke manier om het lezen af te wisselen is het theaterlezen. Theaterlezen werkt als in het theater: je verdeelt de rollen en om de beurt lees je jouw tekst hardop voor. Via de volgende link vind je gratis downloads waarin een aantal korte verhalen en moppen staan. Ga videobellen met je opa, oma of iemand anders en lees lekker samen!
  • Theaterlezen
  • Ducklexia, een Donald Duck speciaal ontwikkeld door en voor kinderen met dyslexie. Hierin is het lettertype, lettergrootte en de opmaak speciaal afgestemd op kinderen voor wie het lezen lastig is, maar tóch ook eens een Donald Duck (makkelijker) willen lezen. Deze Ducklexia is te bestellen via de webshop van Donald Duck.
  • Op bol.com staan nu allemaal leuke digitale lees- en luisterboeken voor kinderen van verschillende leeftijden. Elke dag komen er nieuwe video’s waarin een verhaal wordt voorgelezen. Ze kosten € 0,01 per digitaal boek. Hoe werkt het? Reken het boek af voor € 0,01, Download de bol.com Kobo app in de App Store of Google play store, login met je bol.com account, lezen maar!
  • Thuisblijvertjes
  • Voor scholen én kinderen thuis een tip: Boekies van Lexima. Boekies is een online schoolbibliotheek waarmee kinderen van de gehele basisschool tot 1 september gratis online boeken kunnen lenen. Kinderen kunnen hiermee op school én thuis lezen. Er is een grote variatie in boeken en voor kinderen met leesproblemen is er een audiovisuele ondersteuning. Er wordt een leesdossier bijgehouden per kind waarin de leesontwikkeling zichtbaar is. Je kunt je aanmelden als school maar ook als particulier.
  • Boekjes van Lexima